Steunkousen aanmeten

In de praktijk kunt u ook terecht om therapeutische elastische kousen (steunkousen) te laten aanmeten. Therapeutische elastische kousen worden ook wel compressiekousen genoemd omdat deze kousen een uitwendige druk uitoefenen op (delen van) het been of de arm. Een behandeling met therapeutisch elastische kousen wordt daarom ook wel compressie therapie genoemd. Door de druk die door de kous wordt uitgeoefend, kunnen klachten worden voorkomen, verminderen of kan het resultaat van een behandeling langer worden vastgehouden.

Door het uitoefenen van druk (compressie) wordt het terugstromen van het bloed naar het hart gestimuleerd en wordt stuwing in de aders voorkomen. Op deze manier wordt ook vochtophoping in het weefsel (oedeem) voorkomen en bestreden.

Therapeutische elastische kousen worden door mensen gedragen met een aandoening van het vaat- en lymfestelsel. De behandeling met behulp van therapeutisch elastische kousen kan worden aangevuld met bewegingsadviezen en medicatie.

Therapeutisch elastische kousen zijn bedoeld om gedurende langere tijd te dragen. De kousen moeten regelmatig, dat wil zeggen, dagelijks gedragen worden om het gewenste resultaat te behouden of te bereiken.

Aanmeten en afspraak maken
Voor het aanmeten of het krijgen van informatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met onze specialist hier in deze praktijk. Om een afspraak te maken voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of specialist. Bij de eerste afspraak dient u deze mee te nemen samen met uw verzekeringsgegevens. Voor alle volgende verstrekkingen van therapeutisch elastische kousen kunt u zonder verwijsbrief/machtiging bij ons terecht.

Verstrekkingen van kousen en de kosten
Afhankelijk van uw zorgverzekeraar kunnen de kosten van de kousen rechtstreeks met de verzekering worden verrekend. Iedere zorgverzekeraar heeft haar eigen hulpmiddelen reglement waarin staat aangegeven hoeveel kousen verstrekt mogen worden per periode.

Bij aanschaf van de eerste (paar) kousen vindt na ongeveer 3 maanden controle plaats. Als u tevreden bent over uw kousen dan worden twee (paar) kousen gelijktijdig verstrekt, dit in verband met het wassen van de kousen.

Levertijd
Confectiekousen kunnen normaal gesproken binnen 6 werkdagen geleverd worden. Maatwerk kousen kunnen binnen 12 werkdagen geleverd worden. Zie ook www.fysiotek.nl .